RSS Feed

Alain Fournier – Cărarea pierdută

Editura Polirom 2013

Traducere din limba franceză de Laura Marin

Titlul original: Le Grand Meaulnes. A mai fost tradus Domeniul pierdut, Rătăcitorul sau sfârşitul tinereţii, Tărâmul fericirii pierdute.

Este cartea pe care eu o pun lângă „De veghe în lanul de secară”.

***

Cred că aveam 14 ani, îl citeam pe Ionel Teodoreanu şi am auzit la el, prima oară, de marele Meaulnes şi minunata sa aventură. Sau oare era la Mihail Sebastian?

Singura carte scrisă de Alain Fournier, mort în război, lângă Verdun, la vârsta de 27 de ani. „Pe 1 iunie 1905, un licean de 18 ani, Henri Alban Fournier, în timpul unei scurte promenade pe cheiul Senei, întâlnește absolut întâmplător, pe scările de la Petit Palais din Paris, o tânăra zveltă și elegantă, pe Yvonne Quiévrecourt, care va fi marea sa iubire și îl va inspira în creația personajului Yvonne de Galais din viitorul său roman. Yvonne era însă logodită. Henri o va reîntâlni peste 8 ani, când aceasta era deja mama a doi copii

Fraza de deschidere:

A sosit la noi într-o duminică de noiembrie 189…

Fraza de închidere:

Simţeam că marele meu prieten Meaulnes venise să-mi ia şi ultima bucurie pe care mi-o lăsase. Şi mi-l închipuiam deja înfăşurându-şi fetiţa într-o mantie şi pornind noaptea cu ea spre noi aventuri

Personaje: Francois Seurel, Augustin Meaulnes, Yvonne de Galais, Frantz de Galais şi loialul său prieten Ganache

O poveste din perioada magică dar tumultuoasă a adolescenţei, atunci când prieteniile se leagă pe viaţă iar căutarea iubirii e ţelul suprem. Povestitorul e Francois. Protagoniştii sunt colegi de şcoală la Saint-Agathe, de fapt „Grand” Meaulnes se mută în clasa lor ultimul an de liceu şi însufleţeşte locul. Totul se transformă în aventură şi suspans: într-una din pelegrinările sale solitare prin pădurile din jurul orăşelui Sologne, Augustine descoperă un domeniu ascuns, un castel care se pregăteşte de sărbătoare pentru că stăpânul său, Frantz de Galais, urma să se căsătorească cu aleasa inimii. La balul mascat de la castelul în sărbătoare Meaulnes o cunoaşte şi se îndrăgosteşte de sora castelanului, frumoasa Yvonne. Apoi totul se precipită, mireasa nu mai apare, dimineaţa vine şi toţi petrecăreţii trebuie să plece. Reîntors acasă, Meaulnes nu mai ştie dacă a fost aievea sau a visat, cărarea către castel e pierdută. Însă stăpânul castelului apare în orăşelul lor, la şcoală, împreună cu circarii care fură găinile sătenilor pentru că nu au ce mânca, se împrieteneşte cu băieţii, Meaulnes îi promite că îi va găsi logodnica. Povestea curge mai departe, toată lumea se împrăştie în cele patru zări, promisiunile făcute prietenilor de cruce sunt mai tari decât dragostea, Meaulnes pleacă la Paris să o caute pe frivola croitoreasă Valentine, mireasa fugită a prietenului său, pe care o şi găseşte. Iţele vieţii se încurcă, nu mai ştii exact cine iubeşte pe cine, Meaulnes pe Valentina (deoarece carnalul îşi cere obolul), Francoise pe Yvonne (deşi rămân numai prieteni, până la sfârşitul prematur al vieţii fetei), Meaulnes pe Yvonne (cu care se căsătoreşte, se mută la „Les Sablonnieres” şi are un copil), Frantz pe Valentina, care îi este adusă înapoi până la urmă şi cu care se mută la „casa din pădure”. Cel care pierde este povestitorul, ceilalţi trăiesc şi mor, iubesc şi mor sau trăiesc, au parte de aventuri şi tumult, el doar stă şi asistă la vieţile celorlaţi, e prietenul pe care toţi se bazează dar la care nu se gândeşte nimeni, este cel care întinde mereu o mână de ajutor dar rămâne deoparte fără ca nimeni să ştie vreodată care îi sunt durerile şi bucuriile lui. El e de profesie prieten şi atât.

„Pantofii mei sunt roşii

Adio, dragostea mea

Pantofii mei sunt roşii

Eu nu te-oi mai vedea”

PS

altă cronică

Reclame

One response »

  1. Ha ! Ha ! Cred ca ai dat link expres la cronica aialalta ca sa se vada cat mai clar ca se poate critica acest roman in mod si mai confuz decat in recenzia ta !

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: