RSS Feed

Alina Nedelea – Şoseaua Căţelu 42

Editura Allfa 2013

***

Fraza de deschidere:

Suntem în 31 decembrie 1988 şi acasă la mine e multă lume.

Fraza de încheiere:

Probabil arătăm ca două proaste şi sunt conştientă de asta, dar de fiecare dată când am fost sau ne vom regăsi în această situaţie, sunt sigură că vom continua să râdem, trăind în prezent, iar eu îi voi da în continuare dreptate lui Charlie Chaplin, care spunea că o zi fără un zâmbet e o zi pierdută.

Roman autobiografic al unei adolescente neobişnuite cu un traseu obişnuit sau al unei adolescente obişnuite cu un traseu neobişnuit.

E anul de dinainte de Crăciunul 1989, cel al execuţiei Ceauşeştilor de către revoluţionari. Viaţa nu e chiar roz pentru adolescenta Alina: mama îi moare în braţe iar tatăl are o tentativă de siucidere de faţă cu ea. Mai târziu află că părinţii care au crescut-o nu sunt de fapt părinţii ci bunicii ei iar mama adevărată a încercat să o avorteze. Alina îşi aminteşte amar cum în copilărie îşi inventase o identitate imaginară, fiica pierdută a lui Albano şi a Rominei Power. Alina fuge de acasă pentru că tatăl ei adoptiv nu o mai acceptă, trece ea însăşi prin câteva avorturi, pică în dependenţa jocurilor de noroc, ajunge chiar să se prostitueze pentru bani de joc apoi reuşeşte să ia examenul la Academia de Teatru şi Film, apoi pleacă în Italia unde, pentru a se ăntreţine, lucrează ca chelneriţă.

Salvarea sufletului vine de la umorul sănătos care nu exclude autoironia, întâlnirea cu câţiva oameni minunaţi, bucuria de a trăi no matter what, dragostea dor-eroasă pentru mama ei adevărată, iubirea pentru un căţel , plăcerea de a povesti, prieteniile legate chiar şi în lumea atât de concurenţială a filmului.

Cartea atinge subiecte sensibile dar nu pică în dramoletă ieftină. E scrisă frust dar nu necizelat. Nu vrea să şocheze cu orice preţ chiar dacă autoarea e o rebelă fără cauză. Începe ca un dark-noir dar se termină cu happy-end.

Afli din cartea Alinei cum se stătea la coadă, cum se făceau avorturi, cum mirosea o banană, cum erau copiii făcuţi pionieri, cum făceau fetele armata, totul  în comunism.

Câteva portrete puternice, le reţin pe Aura, mama ei şi pe Cristiuna Torelli, patroana restaurantului.

„… în testamentul meu voi scrie o singură rugăminte: Fie-vă milă! Schimbaţi numele străzii ăsteia. Dacă s-ar numi Strada Câinelui, de dragul sonorităţii, şi tot ar fi un început”

Reclame

One response »

  1. Pai s-a schimbat numele strazii. Se cheama de cativa ani buni Campia Libertatii, insa poate ca autoarea, fiind in Italia, si nemaiavand relatii cu fosti posibili cunoscuti din cartierul copilariei ei, nu a auzit. Trebuie sa recunosc ca eu personal preferam Catelu, deoarece mi se pare un nume asa mai intim e cartier, nu asa de bombastic ca acea denumire ulterioara de Campie a Libertatii, dar asta e pt ca eu am avut parte de o copilarie privilegiata, plus nu treceam nici ff des pe soseaua Catelu, doar mai rar daca megeam cu mama in vizita la o matusa. Pot sa zic insa ca am impresia ca nici lui mama nu-i prea place strada aia,nu ii placea nici cand se chema Catelu, nici dupa ce i s-a schimbat numele in Campia Libertatii, nu stiu de ce, poate pt ca era in sect 3, chiar la granita cu sect 2, si lui mama ii placea mai mult unde stateam noi si inca o mare parte a familiei in sect 2, si de obicei daca era de mers de-a lungul acestei strazi, incerca sa treaca de ea cat mai repede catre alte strazi mai apropiate de sect 2. Insa pt mine e asociata doar cu plimbari placute, in mintea mea nici nu e asociata cu sectorul 3, (despre care recunosc ca nici eu nu am sentimente sau amintiri asa ff placute, desi mai mult zona dinspre cartierul Titan). Eu tin minte ca aveam ocazia sa conversez cu mama si ea era chiar si mai atenta decat de obicei la mine tocmai pt ca nu ii placea strada aia, plus ma gandeam in acelasi timp ca mergem in vizita la matusa, plus tin minte numai vreme placuta si in general propice pt plimbare de cate ori treceam pe acolo, nu vant sau ploaie, etc.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: