RSS Feed

Max Brooks – Războiul Z

Editura Trei, Science Fiction, 2012

Traducere din limba engleză de Bogdan Perdivară (foarte bună!)

Carte cetită la recomandarea lui Mihu.

Nu, nu e o coincidenţă de nume, Max Brooks este fiul regizorului Mel Brooks şi al actriţei Anne Bancroft. Şi nu, nu e o coincidenţă de iniţială, Z vine de la zombi.

Orice carte cu zombi poate fi etichetată lejer ca fiind comună, kitch, uşoara, cu o temă arhifolosită. Dar uite ca Max a reuşit cumva să depăşească toate locurile comune  şi să construiască o carte cu monştri în care monştrii apar doar tangenţial, ca decor pentru toate celelalte întâmplări. În schimb, povestea e un prilej ca autorul să supună dezbaterii şi analizei diverse fapte şi teorii economice, sociale, antropologice, psihologice, istorice, financiare sau culturale mondiale.

(am auzit însă că filmul e decepţionant, toate locurile comune evitate de scriitor sunt lege în filmul lui Brad Pitt).

Cartea e scrisă ca o serie de reportaje (de război) şi interviuri, aşa se încheagă toată povestea.

Fraza de început: „Poartă numele „Criza”, „Anii Întunecaţi”, „Molima Umblătorilor”, ca şi denumiri mai noi sau mai „pe val” precum „Războiul Z” sau „Primul război Z„.

Fraza de încheiere: „Tocmai aflasem că era ziua Victoriei. […] Mi s-a părut că-i un vis, uneori încă mi se pare că trăiesc într-unul când îmi amintesc ziua aia, de soarele înălţat peste Oraşul Eroilor„.

Pacientul zero al pandemiei apare in China. Boala se împrăştie cu repeziciune (o infecţie care se transmite prin muşcături de la cei contaminaţi). Foarte repede omenirea se confruntă cu Marea Panică şi cu dilema asociată: ne lăsăm păgubaşi şi dispărem ca specie sau luptăm?

La început, toate tarele lumii (moderne) ies la iveală: raportul ultrasecret care deconspiră pandemia şi oferă un plan de criză nu e citit de oamenii politici, armata pleacă la luptă cu armament sofisticat dar fără muniţii şi fără un plan de aprovizionare coerent, informaţiie circulă aiurea (mass-media şi internetul contribuid decisiv la haos), evacuările se fac aiurea, un „întreprinzător” inventează „vaccinul” Phalanx (cu blavoslovirea mai marilor puterii) şi lumea se culcă pe o ureche, India şi Pakistanul declanşează un război nuclear, are loc bătălia de la Yonkers (un dezastru total pentru oameni), armata germană îşi abandonează civilii din Hamburg, toate guvernele îşi abandonează, rând pe rând cetăţenii, proliferează violenţele, jafurile, omucideri accidentale, minciunile, superstiţiile, dezinformarea.

Cu timpul, lucrurile se complică: copiii rămaşi singuri pe lume se sălbăticesc, apar quilingii (bolnavii psihic care fac pe zombi), apare SDA-ul (Sindromul Decesului Asimptomatic: oameni care mor fără un motiv palpabil), înfloresc traficanţii de mijloace de transportpentru evacuări forţate (unii iau doar fete tinere, alţii doar oameni cu pielea albă), rebelii uniţi în ULP „Ultimul locuitor de pe Pământ” se organizează şi atacă, apar secesiunile politice, fundamentaliştii religioşi care zic că lumea trebuie să se supună pedepsei Celui de Sus.

Încet, încet, lumea se mobilizează: apare Planul de salvare Redeker (controversat, dat fiind că sacrifica partea mai puţin înzestrată intelectual a omenirii pentru a o salva pe cealaltă), Israelul e prima ţară care se declară în carantină şi închide graniţele, Africa de Sud e prima ţară care aplică planul Redeker, celelalte ţări vin cu variante ale planului Redeker (de exemplu planul german Prochnow), apare planul DeStRes (un plan de reconversie profesională şi de organizare a activităţilor pentru supravieţuire), apar lideri locali care conduc grupuri mai mici sau mai mari de oameni care rezistă (o măicuţă la o mănăstire, grupul de canadieni care se refugiază în Nord, generalul Raj Singh in India, japonezul orb din Parcul Naţional, căpitanul chinez Chen).

Apar Planurile de Securitate în Vecinătate – patrule civile care se asigură de curăţirea zonelor din responsabilitate, apare Radio Pământul Liber (cu stiri verificate, de combarere a dezinformărilor), apar filmele de îmbărbătare, Staţia Spaţială Internaţională e folosită pentru repararea şi asigurarea funcţionării sateliţilor de comunicare importanţi. Până şi câinii au rolul lor bine determinat, de personaje pozitive. Se recartografiază lumea: zonele verzi sunt bazele militare încă active, zonele roşii sunt „Viabile Ofensiv” (mine, centrale electrice, fabrici), zonele albastre sunt zonele în care populaţia civilă a rezistat, zonele cenuşii sunt cele care trebuie curăţate (pământ, coaste sau ocean). Piloţii aprovizionează armatele şi civilii. Apar arme noi, ieftine dar eficace în lupta cu zombi („arma lobo”, un fel e toporişcă-suliţă). Apare un nou stil de bătălie (cu cîini care amuşină apropierea duşmanului, cu Mecanismul de Stimulare Primară – muzică de îmbărbătare (americanii cu Iron Maiden), cu cele două rânduri de puşcaşi trăgând câte un foc pe secundă 15 ore continuu, deserviţi de echipe de sandleri  „Băieţii cu muniţia”, cu psihologi dedicaţi desemnaţi în fiecare pluton pentru prevenirea căderilor psihice ale soldaţilor). Pentru curăţarea oceanelor apar costumele de scufundare autonome CSA. Pentru operativitate apar unităţile FRA.

Apar bătăliile câştigate: Kukulkan în Mexic, zidul antonin, Kisim, Chenonceau din Franţa, Bouillon din Belgia, Spis în Slovacia, Beaumaris şi Caerphilly Ţara Galilor. Bătălia din oraşul Hope.

Autorul e subtil de dreapta: guvernele au fugit însă regina Angliei a rămas lângă supuşi, populaţia Coreei de Nord a dispărut în întregime (sub pământ? nimeni nu ştie), Rusia s-a transformat într-un uriaş stat religios.

Food for thought: în timpul aplicării planului DeStRes s-a evidenţiat că „peste 65% din forţa de muncă civilă avea calificativul F-6, adică nicio meserie folositoare„.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: