RSS Feed

Maurice Baring – Leagănul pisicii, 2 volume

Editura Curtea Veche, 2010, Carte de Buzunar Jurnalul National

Traducere Georgeta Pădurăleanu

Numele original, Cat’s Cradle, este jocul acela cu sfoara si maini, care se joaca in doi copii, iar sfoara se ia de la unul la altul in felurite felurimi de combinatiii („scara pisicii”, se numeste jocul la noi)

First line: „Henry Clifford se nascuse in anul mortii lui Byron”

Last line: – „La revedere, Piccadilly”, intona el cu voiosie. „Te las cu bine, Leicester Square; ce lung e drumul catre Tipperary…”

Cartea e gratioasa.

Blanche, eroina principala, un fel de Sânziana (n.m.: din Arta Conversatiei de Ileana Vulpescu), iubită de toti barbatii cu care se intalneste de-a lungul vietii. Chiar si la coapta maturitate. O englezoaica delicioasa, crescuta la pension, frumoasa, blanda, delicata, plina de tact, fina. Insa suficient de abila, la un moment dat al vietzii, asa incat sa-i sufle (printr-un truc) nepoatei Rose Mary (pe care o crescuse ca pe o fiica) barbatul pe care aceasta il iubea si sa se marite ea cu el (e drept ca acest barbat fusese iubitul ei platonic, in tineretea-i maritata cu un print italian uscat si ciudat, Guido Roccapalumba).

Intamplarile cartii se petrec in Florenta, Roma si Londra.

Fraza preferata: „- Pentru ca, intr-un sens, e prea frumos. Mi se pare ca nu meritam atata fericire. Eu, cel putin, stiu ca nu o merit” spusa de Rose Mary lui Bernard cand, in sfarsit, eliberati de lantzurile casniciilor (prin moartea Blanchei si a lui Walter), acesta o ceruse in casatorie.

Cel mai inedit si neasteptat este finalul. Un fel de desartaciune a desartaciunii. Doi indragostiti, reuniti dupa o veatza intreaga de separare si respect al convenientelor, reuniti, in sfarsit. Un final de toamna melancolica. Oare? Pai si doamna Bucknell?!?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: