RSS Feed

Chuck Palahniuk – Cântec de leagăn

Editura Polirom, 2007

Traducere de Radu Garmacea

site autor

Fraza de deschidere: „La inceput, noul proprietar spune ca nu s-a uitat niciodata la poseaua salonului”

Fraza de incheiere: „Acum asta mi-e viata”

Personaje:

Helen Hoover Boyle (prima gasitoare a descantecului ucigator) – par roz – agent imobiliar + ucigas platit de guverne si agenturi secrete – copilul si sotul muriti subit in urma cu ani

precum si toti indivizii cu moartea comandata pe bijuterii

Carl Streator (al doilea gasitor al descantecului) – cravata albastra la costum maro – jurnalist de fapte diverse cu morti si raniti – copilul si sotia muriti subit in urma cu ani

precum si toti indivizii care-l enerveaza intamplator, si care toti au la calculator parola „parola”

Mona Sabbat – par in suvite negre si rosii – secretara – practicanta zen, Hopi, Navajo si dumnezeu mai stie ce

Stridie – blond – ecologist – cu un ghimpe impotriva plantelor aclimatizate fortat (anizanta, mustarul marocan, scaietii rusesti, iarba de nisip, iedera japoneza, zambila de apa, ce au distrus indigenul din America si din Canada) si cu un ghimpe impotriva caprelor, acoiciloe tarcate, porcilor, sturzilor si crapilor precum si a domnilor Eugene Schieffelin, Spencer Baird, Johnny Appleseed, Forme de viata francizate, all over the world.

Ce-ar fi daca, atunci cand te enerveaza vanzatorul de la magazinul de blugi care te trateaza ca pe un pustan imberb, tu ai putea recita 4 rime dintr-un llulaby iar el ar cadea secerat la pamant?

Ce-ar fi daca, atunci cand te enerveaza vecinul de la parter cu boncanitul in pereti la ore mici, tu doar ai recita in gand acealsi llulaby si ciocanitul enervat ar inceta brusc?

Cear fi daca ai visa numai strofa aducatoare de somn vesnic si cineva s-ar prabusi secerat, fara suflare?

Totul sub numele nobil de distrugere constructiva.

Si, la un moment dat, ca sa-ti poti stapani setea de a ucide, iti ridici privirea catre sturzii care s einvart desupra capetelor, pana incep sa cada, unul cate unul.

Descantecul folosit in stravecile vremuri pentru adormirea fara durere a razboinicilor raniti in razboaie a fost gasit, din intamplare, si publicat intr-o carte din care mamele cetesc seara copiilor la culcare.

„Versuri si poezii din lumea intreaga”

Ce-ar fi daca, odata descoperita aceasta molima cantatoare, oamenii ar intra in panica si intr-o era de tacere absoluta?

„Imaginati-va cartile puse pe foc. Si casetele, filmele, dosarele, radiourile si televizoarele care ar arde pe acelasi rug. Toate bibliotecile si librariile care si-ar inalta flacarile in noapte. Lumea atacand antenele radio. Ciopartind cu topoarele toate cablurile de fibra optica. […] Imaginati-va oamenii cu mainile inclestate pe urechi, fugind de orice cantec sau cuvantare in care cineva ar putea incifra moartea, precum un dement care strecoara otrava intr-un flacon de aspirina. […]. O carantina impotriva comunicarii”

Mi-a placut felul in care scriitorul descrie culorile costumelor purtate de Helen:

„E verde, dar nu verde lamaie, ci mai degraba verdele unei prajituri cu lamaie. Nu verde avogado, ci mai degraba verde ca o supa de avogado ornata cu o feliuta de lamaie subtire ca o foaie de hartie, servita rece ca gheata intr-o farfurie de supa din portelan galben de Sevres”

„Nu galben ca lamaia; mai degraba galben ca o minge de tenis”

„…rosu dar nu rosu fraga. E mai degraba acel rosu al spumei de fragi cu frisca, servita intr-un bol de cristal cu picior

... galben, dar nu galben-rapita. E mai degraba galben ca o floare de piciorul-cocosului faurita de Carl Faberge din aur incrustat cu pietre pretioase galbene”

… maroniu, dar nu maroniul ciocolatei. E mai degraba maroniul acela al unei trufe de ciocolata cu crema de alune, asezata pe o pernita de satin intr-un hotel de lux”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: